Oamenii de știință de la Ohio State University au recunoscut că stresul din copilărie poate fi mai periculos decât o lovitură la cap, deoarece modifică mai puternic nivelul genelor din creier. Rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății pentru Neuroștiință Neuroscience 2023,.
Se știe că leziunile la cap la copii, în special cele rezultate în urma unor căzături, pot fi legate de tulburări de dispoziție și de comportament social în viitor. În plus, excesul de stres cauzat de experiențele negative din copilărie poate crește riscul de boli mintale și de abuz de substanțe la vârsta adultă. Acum, experții au decis să înțeleagă modul în care acești doi factori pot afecta creierul în combinație.
În cadrul unui experiment pe șobolani, autorii au descoperit că stresul la o vârstă fragedă poate avea efecte mult mai grave asupra sănătății decât se credea până acum. Timp de 14 zile, cercetătorii au îndepărtat temporar puii nou-născuți de mamele lor pentru a le induce un stres care imita efectele unei experiențe negative. În ziua 15, șobolanii stresați și cei care nu au fost stresați au suferit sau nu un traumatism cranian sub anestezie (similar unei comoții). Oamenii de știință au studiat apoi modificările expresiei genelor în regiunea hipocampusului din creierul animalelor.
Stresul la copii a fost recunoscut ca fiind mai periculos decât o lovitură la cap.
postarea anterioară