Oamenii de știință de la Stockholm Resilience Centre au descoperit că omenirea riscă să rămână blocată într-un impas evolutiv din cauza a peste o duzină de amenințări globale diferite, inclusiv noi boli infecțioase și distrugerea habitatelor.
În noua lucrare, cercetătorii au examinat conceptul de capcană evolutivă aplicat societății umane. O capcană evolutivă reprezintă răspunsul inadaptat al unui organism la schimbările condițiilor de mediu, cum ar fi faptul că țestoasele de mare care navighează la lumina lunii sunt atrase de sursele de lumină artificială de pe plaje, ceea ce le poate duce la moarte.
Oamenii de știință au identificat 12 capcane evolutive în care omenirea a fost pe punctul de a cădea în ultimii 30 de ani. Dacă o societate este blocată într-o capcană, este mai probabil să cadă în alta. Unul dintre motive este că lupta împotriva amenințărilor necesită eforturi pe termen lung la nivel global, în timp ce adaptările la schimbările de mediu tind să fie pe termen scurt și localizate. Astfel, obiectivele țărilor individuale nu sunt aceleași cu cele ale cooperării internaționale.
Cercetătorii au clasificat capcanele evolutive în trei mari grupe – globale, tehnologice și structurale. Primele includ simplificarea și fragilitatea tot mai mare a ecosistemelor agricole, răspândirea bolilor infecțioase, diminuarea resurselor odată cu degradarea mediului, schimbările climatice datorate creșterii bogăției materiale și conflictele internaționale ca o consecință a eșecului de a coopera la nivel mondial.
Omenirea se află în pragul unui impas evolutiv
postarea anterioară